chiworks-logo-dao-lu

Dao Lu

Dao Lu is het samengaan van Chi Kung, Tai Chi en Lu Kung Fu. Het is een reis van binnen naar buiten en weer terug, in een doorgaande en harmonieuze cyclus.

Dao Lu is de weg van de minste weerstand en een manier van leven die vorm krijgt naarmate men ‘de vorm’ en de partneroefeningen traint.

 

Dao Lu is een manier van communiceren die meer is dan alleen ’taal’ maar bevat ook emoties, gevoeligheid en mindfulness. Dao Lu is eenvoudigweg een staat van zijn.

 

Om goed te kunnen leven, moeten we leren hoe we onze chi (levenskracht) van binnenuit kunnen aanboren, benutten en naar buiten kunnen leiden. Met dit doel voor ogen leer ik je, door middel van specifieke oefeningen en ontspanningstechnieken, hoe je tot rust kunt komen, je kunt openstellen, je kunt verbinden, conflicten kunt oplossen en in harmonie kunt komen met jezelf en met een ander.

Chi Kung

Innerlijk bewustzijn

Chi Kung is een bewegende meditatie. Het is de basis in Dao Lu van bewustzijn van geest en lichaam. Door zorgvuldig ontworpen oefeningen wordt je hele lichaam tegelijk getraind als één dynamische eenheid, en je geest is volledig in het moment, bewust en luisterend, maar niet storend. Chi Kung is vergelijkbaar met mindfulness behalve dat we beweging integreren in de meditatie.

Tai Chi

Energie stroom

Tai Chi is praktisch bewegen van hoofd tot tenen, met elk bot, elke spier en elke pees in actie op de zachtste manier. Het is een natuurlijk vervolg van Dao Lu van waaruit Chi Kung begon. Tai Chi is een training met bewustzijn van geest én lichaam, waarbij de geest zowel intern als extern luistert, naar waar de energie op gericht is. Tai Chi is een intensieve maar ontspannende training, in sommige opzichten vergelijkbaar met yoga, behalve dat de principes gebaseerd zijn op gevechtskunst.

Lu Kung Fu

Luisteren en reageren

Lu Kung Fu is de kunst van zelfverdediging door mee te stromen met wat op je pad komt. Het is leren aansluiten door te luisteren en te voelen, en vervolgens de kracht van een tegenstander tegen hem/haar te gebruiken. Door herhaalde oefeningen en bepaalde basisprincipes leer je hoe je een bedreiging kunnen aanvoelen voordat deze begint en hoe je deze kunt oplossen op het moment dat deze verschijnt. De praktische toepassingen van deze manier van ‘zijn’ geeft levensinzicht - van hoe we onze eigen gedachten interpreteren tot hoe we met anderen communiceren. Van hoe we onze instincten/intuïtie vertrouwen tot hoe we handelen/reageren. Er is geen plekje onaangeroerd, lichamelijk of mentaal, dat je niet kan veranderen en ontwikkelen om je een verbeterde versie van jezelf te maken.

Doelstelling

Innerlijk evenwicht vinden, vrede hebben met jezelf en met anderen Door Dao Lu te trainen kunnen we een groot aantal vaardigheden opbouwen, zoals integriteit, zelfvertrouwen en zuiverheid. Het vereist zeker geduld en herhaling, maar de beloning is levenslang en levensveranderend. Het is een vorm van zelfontwikkeling door individuele beweging en partnertraining, met zachte energie en soms explosieve energie.

 

Dao Lu helpt ons ons ego te heheersen en een dieper niveau van bewustzijn te bereiken door te leren luisteren. En dan bedoel ik niet alleen auditief luisteren, maar ook fysiek luisteren door aanraking. Aanvoelen bijvoorbeeld wanneer er zich een bedreiging aandient, en er dan gecontroleerd en kalm mee om te gaan.

 

Dit soort training helpt ons fysiek sterker te worden door bewegingsherhalingen die tegelijkertijd werken op onze gewrichten, pezen en spieren. Het maakt ons ook emotioneel sterker, omdat we onze angsten, zorgen en vooral ons ego onder ogen zien. Na verloop van tijd ontdekken we onze ware kracht als deze emotionele hindernissen verdwijnen. Ons zelfvertrouwen groeit en we worden compleet en kunnen handelen met integriteit.

 

Door Dao Lu zorgen we voor onze gezondheid en vergroten we onze fysieke en mentale veerkracht.

Verdere informatie

Als beoefenaar van Dao Lu van 2005 tot heden, en als docent sinds 2009, weet ik hoeveel geduld en werk het kan vergen om te beseffen dat een zachte vechtkunst effectief is voor zowel zelfontwikkeling als zelfverdediging.

 

Sessies worden vaak begonnen met push-hands, inclusief verschillende variaties daarop, alvorens over te gaan op andere technieken zoals vormtraining en zelfverdedigingstechnieken. De basis van deze trainingsmethode is om altijd in contact te willen zijn met de ander, want door contact kunnen we luisteren en voelen wat de bedoeling van de ander is en kunnen we aanvoelen wat hij of zij gaat doen. Het is een opmerkelijke methode die ons bewustzijn naar een heel nieuw niveau tilt, terwijl we kalm en ontspannen blijven onder stress.

 

Ik sluit altijd aan bij het niveau van de klant en dan nog een stapje verder, zodat je altijd wordt uitgedaagd je te blijven ontwikkelen. Ik leg uit wat we doen en waarom, en ik verbeter die uitleg regelmatig naarmate de vaardigheden en het begrip daarvan toenemen.

 

Voor de meer praktische informatie, lees de Praktische info pagina.

Oorsprong van Dao Lu

Dao Lu is gecreëerd door mijn leraar, Mark Sluijter, die na meer dan 30 jaar intensieve training van Chi Kung, Tai Chi en Lu Kung Fu, er wijselijk voor koos om de meest efficiënte en effectieve bewegingen en technieken uit alle drie de gebieden samen te voegen tot één harmonieuze methode. Het voordeel hiervan is dat beoefenaars jaren van onnodige training overslaan door een robuuster programma te volgen. Een programma wat dan ook dat sneller intern en extern bij de beoefenaar begint te werken.

 

Dao Lu is gebaseerd op een handvol sleutelprincipes zoals middellijn, richten, openen enzovoort, die, indien voldoende getraind en geoefend, de beoefenaar in staat stelt doelgericht te bewegen, doelbewust te handelen, helder te reageren, kalm te luisteren en vooral ontspannen te blijven, ongeacht de stress. Dao Lu is een zeer effectief systeem dat kan worden toegepast voor helder communiceren tot het oplossen van conflicten, of zelfs voor fysieke zelfverdediging.